Analklåda - Symtom, orsak och behandling
Analklåda

Analklåda

Analklåda är vanligt förekommande hos både barn och vuxna. Besvären uppstår ofta nattetid då det är varmt och lite fuktigt.

Orsaker till klåda

Huden runt ändtarmen är känslig och analklåda kan bero på en mängd olika saker. En vanlig orsak är hygien, och inte bara bristande hygien eftersom överdriven hygien också kan skapa klåda. pH-värdet kan rubbas av tvål samtidigt som kvarlämnade rester av tvål eller vatten kan skapa problem. Det rekommenderas att man använder en mild tvål som är snäll mot huden. Torkningen är viktig eftersom man bör se till att torka sig mjukt med handduken samtidigt som inga rester av vatten eller tvål bör lämnas kvar. Samma princip gäller med toalettpappret vid toalettbesök.
Om klådan framför allt kommer på kvällen och natten kan den handla om springmask. Springmask är vanligt hos barn, men finns även hos vuxna, och orsakar intensiv klåda. Orsaken är framför allt hygienisk, vilket gör att tvätt och städning är bra sätt att undvika besvären. Springmask brukar behandlas med receptfria läkemedel som till exempel Vanquin.

Analklåda är ofta en ond cirkel av irritation

Ond cirkel av irritation

En ond cirkel kan uppstå då huden till en början är irriterad vilket medför klåda. Kliar man blir huden mer känslig för svamp- och bakterieangrepp, vilket i sin tur förvärrar klådan. Det kan bli en långdragen och irriterande process. Utan symtomlindring som döljer irritationen kan det vara svårt att sluta klia och därigenom förvärra besvären.

Gel vid analklåda

En gel som Ac3 COMFORT behandlar ändtarmsbesvär som klåda och irritation. Den bryter klådan och neutraliserar de skadliga bakterierna vilket underlättar läkeprocessen. Förutom symtomlindring finns även en smörjande effekt vilket underlättar toalettbesök. Detta kan hjälpa mot förstoppning som ofta är en orsak till såväl klåda som hemorrojder och analsprickor/fissurer.

Ac3 Comfort hjälper mot ändtarmsproblem

Ac3 Comfort

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär och kan användas både under graviditet och förlossning. Ac3 ger direkt en svalkande smörjande effekt.

Lär dig mer om Ac3 Comfort

Ac3 Comfort

Så fungerar Ac3 Comfort

Ac3 Comfort är en gel som ger en svalkande och smörjande lindring vid ändtarmsbesvär. Ac3 förebygger hemorrojder och sprickor i ändtarmsområdet och kan användas även när man är gravid eller när man ammar.

Lär dig mer om Ac3 Comfort

Du lämnar Ac3Comfort.SE

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du denna Mylans affiliate webbplats för att komma fram till en tredje parts webbplats som är ensam ansvarig för innehållet.