Analsprickor och analfissurer - Vad är en fissur?
Analsprickor och fissurer

Analsprickor och fissurer

En analspricka, eller analfissur, är ett sprickformigt slemhinnesår ytterst i analöppningen och uppstår ofta till följd av förstoppning. Sprickorna ger besvär i form av smärta och blödning. Av smärtan kan man få kramp i slutmuskeln. Krampen kan ge syrebrist i blodkärlen vilket kan leda till att sprickan tar längre tid att läka. Symtomen brukar vara smärta vid och efter toalettbesök samt blod i avföringen. I många fall är det obehagligt problem som uppfattas som pinsamt.

Hur ser analsprickor ut?

Varför får man analfissurer?

En vanlig orsak till sprickor i ändtarmen är att den får utstå tryck från avföringen. Detta leder till bristningar i slemhinnan och sker ofta vid förstoppning. Det är även vanligt med det motsatta förhållandet, att smärtan från analsprickor gör att man inte vill gå på toaletten och som följd blir förstoppad. Några andra orsaker är tungt kroppsarbete och mycket stillasittande.

För att undvika att få problem med analsprickor rekommenderas regelbunden motion och en fiberrik kost. Om besvären orsakas av ett stillasittande jobb kan det vara bra att se till att till exempel ta en kortare promenad under lunchen.

Analsprickor som inte läker

Sprickor kan uppträda akut eller kvarstå i månader och till och med år. Om de orsakas av förstoppning är det viktigt att hålla avföringen så mjuk som möjligt för att undvika att fler sprickor uppstår. För att undvika att irritera området ytterligare kan det också vara bra att lindra symtomen med en salva eller gel som till exempel Ac3 COMFORT.

Behandling av analsprickor

Ac3 Comfort hjälper mot ändtarmsproblem

Ac3 Comfort

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär och kan användas både under graviditet och förlossning. Ac3 ger direkt en svalkande smörjande effekt.

Lär dig mer om Ac3 Comfort

Ac3 Comfort

Så fungerar Ac3 Comfort

Ac3 Comfort är en gel som ger en svalkande och smörjande lindring vid ändtarmsbesvär. Ac3 förebygger hemorrojder och sprickor i ändtarmsområdet och kan användas även när man är gravid eller när man ammar.

Lär dig mer om Ac3 Comfort

Du lämnar Ac3Comfort.SE

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du denna Mylans affiliate webbplats för att komma fram till en tredje parts webbplats som är ensam ansvarig för innehållet.