Hemorrojder som gravid - Orsak och behandling
Hemorrojder som gravid

Graviditet och hemorrojder

Trodde du att du var ensam om att få ändtarmsproblem i samband med din graviditet eller förlossning? En nyligen genomförd undersökning visar att så många som tre av fyra kvinnor som har fött barn de senaste sju åren har haft ändtarmsbesvär under graviditeten eller i samband med förlossningen¹. Bland de kvinnor som hade haft ändtarmsproblem upplevde hela 83 % problemen som besvärliga eller mycket besvärliga.

Vad är hemorrojder?

Det vanligaste ändtarmsproblemet i samband med graviditet och förlossning är hemorrojder. Hemorrojder uppstår när de blodkärl och bindvävskuddar som finns i den nedersta delen av ändtarmen förstoras på grund av ett ökat tryck i blodkärlen.

För en del personer kan hemorrojderna vara mycket smärtsamma, speciellt vid toalettbesök. Smärtan beror på att tarmslemhinnan intill hemorrojden lätt blir inflammerad och att det ibland bildas små sprickor. Hemorrojder kan ge upphov till mycket obehag men de är inte farliga.

Varför drabbas just gravida av hemorrojder?

Det finns flera orsaker till att just gravida drabbas av hemorrojder. Dels trycker den växande livmodern på de stora blodkärlen i magen vilket gör det svårare för blodet att cirkulera, dels har gravida en större mängd blod i kroppen. På grund av detta blir trycket i ändtarmens blodkärl högre och det blir lättare för hemorrojder att bildas.

Många kvinnor blir förstoppade när de är gravida. Förstoppning är i sig också en orsak till att hemorrojder uppstår eftersom man måste ta i och krysta när tarmen ska tömmas. Det ökade tryck som då uppkommer i ändtarmens blodkärl bidrar till att det bildas hemorrojder. Glädjande nog kan man dock konstatera att hemorrojder vanligtvis försvinner av sig själv en tid efter förlossningen.

Vad kan jag göra för att minska risken för att få hemorrojder?

Du kan minska risken för att drabbas av hemorrojder genom att äta fiberrik mat, dricka vatten och röra på dig så mycket som du själv känner att du orkar. Detta räcker dock inte för alla gravida utan en del kvinnor förblir förstoppade graviditeten igenom. Nu finns ytterligare hjälp att få. Ac3 Comfort är en gel som effektivt förebygger hemorrojder och sprickor. Gelen innehåller smörjande ämnen som underlättar toalettbesök. Ac3 Comfort verkar även genom att neutraliserar skadliga bakterier som lätt inflammerar tarmslemhinnan intill hemorrojden. Genom att bakterierna neutraliseras underlättas den naturliga läkeprocessen. Dessutom ger Ac3 Comfort en direkt lindring genom sina svalkande egenskaper.

Gelen levereras i en flaska som, på ett enkelt och snabbt sätt, fyller den bifogade applikatorn. Det gör att man alltid får en exakt dos samtidigt som man slipper använda fingrarna för att smörja in gelen. Detta innebär att Ac3 Comfort även är hygienisk att använda.

Ac3 Comfort tas inte upp av kroppen. Du kan därför känna dig helt trygg med att använda den när du är gravid eller ammar.

Referens

1 Zapera maj 2007

Ac3 Comfort hjälper mot ändtarmsproblem

Ac3 Comfort

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär och kan användas både under graviditet och förlossning. Ac3 ger direkt en svalkande smörjande effekt.

Lär dig mer om Ac3 Comfort

Du lämnar Ac3Comfort.SE

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du denna Mylans affiliate webbplats för att komma fram till en tredje parts webbplats som är ensam ansvarig för innehållet.