Hemorrojder - Orsak, symtom och behandling
Hemorrojder

Hemorrojder

Bild på en hemorrojd

Hemorrojder kan vara mycket besvärande och är ett vanligt förekommande problem som finns i alla åldrar. Det är dock vanligare ju äldre man är. De kan förekomma innanför slutmuskeln (inre hemorrojder) eller i själva ändtarmsmynningen (yttre hemorrojder).

Oavsett symtom och orsak är det ett ovälkommet problem som ofta upplevs som pinsamt, trots att det är vanligt. I många fall försvinner de av sig själv utan behandling och i andra fall kan du behöva söka vård eller lindra symtomen på egen hand.

I den nedersta delen av ändtarmen, i den s.k. analkanalen, finns små kuddar bestående av bindväv och blodkärl (vener). Blodflödet från kuddarna kan störas eller blockeras vilket gör att blodkärlen fylls med stora mängder blod. När dessa kuddar förstoras, ofta på grund av ett ökat tryck i blodkärlen, kallas de för hemorrojder.

Orsaker

Några vanliga orsaker till hemorrojder är:

 • Hormoner eller tryck i samband med graviditet eller förlossning
 • Förstoppning
 • Hård avföring
 • Vissa typer av läkemedel som i sin tur orsakar förstoppning eller hård avföring
 • Stillasittande
 • Fetma

Symtom

Några vanliga symtom på hemorrojder är:

 • Klåda
 • Irritation
 • Blödningar, vanligen i samband med toalettbesök
 • Viss smärta och ömhet, speciellt vid torkning
 • Läckage av gaser eller små mängder avföring/slem

Hemorrojder tatuering

Är det farligt att ha hemorrojder?

Hemorrojder är i de flesta fall helt ofarliga, och det är ovanligt att de utvecklas till något allvarligt. De kan ibland gå tillbaka eller återkomma av sig själv. I många fall handlar det om att lindra symtomen genom till exempel receptfria läkemedel. Man kan också förändra sina kost- och motionsvanor för att bli av med hemorrojderna.

Hemorrojder och förstoppning

Förstoppning kan orsaka eller förvärra hemorrojder och deras symtom. Förstoppningen gör att avföringen blir hård. Även krystande vid toalettbesök kan bidra till uppkomsten av ändtarmsproblem.

Om förstoppning är orsaken till hemorrojderna bör man äta mer fiberrik kost, till exempel müsli. Man bör byta ut vitt bröd mot mörkt eller grovt bröd. Det går även att få i sig fibrer genom att läkaren skriver ut s.k. ”bulkmedel”, vilket är fibrer i pulverform. När man tar bulkmedel är det bra att dricka ordentliga mängder vatten. Tänk på att ett högt fiberintag kan göra att man blir gasig i magen. Gaser hjälper din tarmtömning, men om det bildas väldigt stora mängder kan man minska på fibrerna tillfälligt. En annan viktig metod för att motverka förstoppning är att gå på toaletten regelbundet och undvika att hålla sig.

Det är också viktigt att motionera regelbundet. Detta gör att maten passerar tjocktarmen snabbare samtidigt som en ökad hjärt- och andningsfrekvens stimulerar tarmmusklerna. Träning och motion brukar även innebära en förbättrad livsstil gällande kost, vikt och stress som i största allmänhet bidrar till att minska risken för förstoppning och ändtarmsproblem.

Hemorrojder och gravid

Trodde du att du var ensam om att få ändtarmsproblem i samband med din graviditet eller förlossning? En undersökning visar att så många som tre av fyra kvinnor som har fött barn de senaste sju åren har haft ändtarmsbesvär under graviditeten eller i samband med förlossningen¹. Bland de kvinnor som hade haft ändtarmsproblem upplevde hela 83 % problemen som besvärliga eller mycket besvärliga.

Många kvinnor blir förstoppade när de är gravida. Förstoppning är i sig också en orsak till att hemorrojder uppstår eftersom man måste ta i och krysta när tarmen ska tömmas. Det ökade tryck som då uppkommer i ändtarmens blodkärl bidrar till att det bildas hemorrojder. Glädjande nog kan man dock konstatera att hemorrojder vanligtvis försvinner av sig själv en tid efter förlossningen.

Om man är gravid och har ändtarmsproblem kan man känna sig trygg med att använda Ac3 Comfort. Den tas inte upp av kroppen. Man kan därför känna sig helt trygg med att använda den när man är gravid eller ammar.

Referens

1Zapera maj 2007

Ac3 Comfort hjälper mot ändtarmsproblem

Ac3 Comfort

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär och kan användas både under graviditet och förlossning. Ac3 ger direkt en svalkande smörjande effekt.

Lär dig mer om Ac3 Comfort

Behandling av hemorrojder

Många gånger yttrar sig hemorrojder av att man får lite blod på toalettpappret då och då. Dessa fall kräver ingen särskild behandling. Om obehag uppstår kan en vanlig behandling av hemorrojder till exempel bestå av en diet som är rik på kostfiber samt anti-inflammatoriska medel och vila. Det kan även vara viktigt att torka sig och tvätta sig på ett skonsamt sätt för att inte irritera området ytterligare. Ofta handlar det om att lindra symtom medan hemorrojderna läker ut eller medan man väntar på att livsstilsförändringar ska ge effekt. En vanlig typ av symtomlindring är en salva eller gel som Ac3 Comfort. Ac3 Comfort förebygger hemorrojder och behandlar ändtarmsbesvär som klåda och irritation.

Om man har uttalade besvär som kräver mer direkt behandling kan man få injektionsbehandling eller gummibandsligatur. Injektionsbehandling innebär att läkemedel sprutas in vid hemorrojden. Blodkärlen som leder till hemorrojden skrumpnar och lossnar. Gummibandsligatur innebär att en apparat förs in och stryper hemorrojdens blodtillförsel. I vissa fall kan en operation behövas för att behandla hemorrojder som är stora eller orsakar kraftiga blödningar. När bör jag söka vård vid hemorrojder?

Du bör söka vård om du:

 • Har problem med läckage av avföring eller slem.
 • Har svåra smärtor.
 • Har långvarig klåda som inte blir bättre efter självbehandling.
 • Har besvär som ökar i omfattning.

Lär dig mer om ändtarmsproblem

Ac3 Comfort

Så fungerar Ac3 Comfort

Ac3 Comfort är en gel som ger en svalkande och smörjande lindring vid ändtarmsbesvär. Ac3 förebygger hemorrojder och sprickor i ändtarmsområdet och kan användas även när man är gravid eller när man ammar.

Lär dig mer om Ac3 Comfort

Du lämnar Ac3Comfort.SE

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du denna Mylans affiliate webbplats för att komma fram till en tredje parts webbplats som är ensam ansvarig för innehållet.